Наша адреса: Черкаська обл. м.Умань вул.Велика Фонтанна, 5 e-mail: vidkompuman@gmail.com

пʼятницю, 22 вересня 2017 р.


     Така проста складна професія


     З року в рік ми вшановуємо  представників різних професій, але є особливий день для усіх працівників бібліотек - 30 вересня . В цей день  усі бібліотекарі, усі хто причетний до цієї справи, хто любить книгу, як витвір людського генія  відзначають Всеукраїнський день бібліотек.
        Бібліотека…В її  затишних стінах , з книгами на стелажах радо вас  зустрічають приємні, вродливі жінки – берегині духовних цінностей – бібліотекарі.
       Шановні бібліотекарі,  хранительки книжкових багатств –  вам найкращі та найщиріші вітання з професійним святом.
       Але  в цьому році у нас подвійне свято, адже наша  міська центральна бібліотека для дорослих – одна з найстаріших бібліотек  в Україні,  святкує свій 120-річний ювілей.
        А починалося все  з того, що наприкінці ХІХ століття в невеликому гуртку ліберальної інтелігенції визріла ідея створення в Умані  громадської бібліотеки-читальні. Серед небагатьох її ініціаторів були місцевий нотаріус
 З. І. Краковецький та лікар Ю.Л. Крамаренко. В серпні 1895 року були зібрані пожертвування, вироблений статут бібліотеки і подано прохання Київському губернатору про те, щоб дати дозвіл на відкриття бібліотеки. Але лише в травні 1897 року дозвіл був отриманий.
      В той час для бібліотеки виписували 7 назв газет та 7 назв журналів. Вхід в бібліотеку коштував 3 копійки. Через рік кошторис книгозбірні складав 729 карбованців, а у 1905 році бібліотека обслуговувала 585 читачів. Навколо неї об’єднується найбільш активна частина інтелігенції , сама ж робота в бібліотеці була поставлена на такий рівень, якому могли б позаздрити міста більш багатші за наше. В житті ЦБ були періоди , коли її закривали , а книги  спалювали,  але вона знову відроджувалася. 
       Напередодні Другої світової війни фонд бібліотеки нараховував близько 60 тисяч примірників, а коли в 1944 році роботу книгозбірні відновили, то за рік роботи її фонд зріс із 20 тисяч до 23 479  примірників.  Та і структура бібліотеки змінюється: відкривається читальна зала, абонемент обслуговує понад 2 тисячі читачів, відкриваються пересувки на підприємствах та в селах району.
        В 1976 році навколо ЦБ всі бібліотеки міста, які створювалися в 60-70 роки по мікрорайонах  міста  обєдналися   в централізовану систему бібліотек. В цей час в ЦБ створюються відділи: організації і використання єдиного фонду, комплектування та обробки літератури, методичний. В минулому році Уманська ЦСБ відзначила своє сорокаріччя. За ці роки змінювалися події та люди і в нашому відділі – відділі  комплектування і обробки літератури  (ВКіО).  «Людина – це підсумок прочитаного, і якщо вона в дитинстві не зустрілася з доброю книгою, в майбутньому вона не стане особистістю» - писав Михайло Слабошпицький.  Адже в нас  можуть працювати тільки особистості: з дитинства закохані в книгу, розумні та добрі, чуйні та трудолюбиві, талановиті та винахідливі.
         Яскравою сторінкою роботи нашого відділу став колектив під керівництвом Омельянової Таміли Іванівни. Закінчивши Київський державний інститут культури та розпочавши трудову діяльність бібліотекарем в школі-інтернаті Таміла Іванівна в 1969 році  прийшла на роботу в ЦБ. Понад 40 років пропрацювала Таміла Іванівна в нашій системі, десять років очолювала ВКіО, вела активну громадську роботу. Всі знають  її як  висококваліфікованого спеціаліста, освітчену та розумну людину, комунікабельну та щиру. Особлива риса  Таміли Іванівни – вона була завжди справедливою, людяною, доброзичливою. Неодноразово заохочувалася  грамотами, подяками і до цього часу ми підтримуємо з нашою колегою, що знаходиться на заслуженому відпочинку, дружні стосунки.
        Бібліотекарем у ВКіО  прийшла  юна красуня Валентина Костянтинівна Матеєнко. Закінчивши Гадяцьке культосвітнє училище робоче своє життя розпочала завідуючої бібліотеки в селі Кобринове Тальнівського району, а в 1970 році очолила читальну залу міської дитячої бібліотеки. Від часу створення ВКіО  1 лютого 1976 року , Валентина Костянтинівна працювала бібліотекарем, редактором, завідувачем   цього ж структурного підрозділу ЦБ.  Трудолюбива, вимоглива, акуратна в документах, картки та книжкові формуляри написані бібліотечним почерком Валентини Костянтинівни до цього часу залишаються зразком для наслідування. Весела, щедра, гостинна, відмінна господиня, рада друзям та колегам, що приїздять до неї в гості, а в колективі , де вона пропрацювала понад 30 років її згадують як жінку з титулом « Словянська краса».
    Ще бібліотекарем у ВКіО прийшла і Любов Кіндратівна Семчук. Закінчивши Канівське культосвітнє училище  і потрапивши на роботу в міську бібліотеку вона пройшла шлях від бібліотекаря до старшого редактора ВКіО. Робота на цій посаді потребує величезних знань, уміння, грамотності та компетентності, уважності та спостережливості - усіма цими рисами наділена Любов Кіндратівна. А ще це творча людина, талановита, має гарний музичний слух, чудовий голос і в дуеті з Валентиною Матеєнко не раз радували щирою українською піснею весь наш дружний колектив. До того ж Любов Кіндратівна  наділена і художнім хистом, понад 20 років оформлювала всю наочну роботу в нашій системі. Глибоко знала всі процеси бібліотечної справи,  могла дати відповідь на найскладніші питання, користувалася повагою в колективі та допомагала молодим спеціалістам і словом і ділом. Працюючи понад 40 років у ЦБ Любов Кіндратівна залишила частинку своєї душі в систематичних каталогах,  книгах, плакатах , малюнках  та у спогадах своїх колег.
        Багато теплих слів можна сказати як про бібліотекарів ВКіО, так і про інших працівників ЦБ, адже бібліотека – це не тільки багаті книжкові фонди і нові технології, це насамперед ті, що стоять біля витоків мудрості , допитливості, пізнання. Бібліотекар - саме його мимохідь сказане  слово  часто визначає для людей пристрасть і захоплення на все життя.
       Напередодні свята  колектив ВКіО ще раз щиро вітає  усіх причетних до цієї  професії  з  Всеукраїнським днем бібліотек. Людська пам'ять має здатність з часом пам’ятати тільки хороше. Тож ми вам бажаємо, щоб ваші спогади  робили вас молодшими і щасливішими.

     Подальших успіхів у будь-яких починаннях, сміливих планах і сподіваннях, хай вас підтримують рідні люди, а доля збагачує життєвою мудрістю, енергією, натхненням та радістю сьогодення. Добра вам, здоровя, затишку, вдячних користувачів та безмежного особистого щастя.       

                      «Я і крізь вічність оживу
             В отім святім: бібліотека…»
                  (До Всеукраїнського дня бібліотек) 



Немає коментарів:

Дописати коментар